B&B Friendship in een vliegtuig

Auteur: Silke Onink
Ondernemen Interview 2 maart 2023
B&B Friendship in een vliegtuig

Wanneer je nadenkt over een B&B denk je al snel aan een comfortabel bed, een uitgebreid ontbijt en misschien zelfs een lekker warm bad. Esther Slootweg (59) en Gerhard Horstink (63) dachten anders, zij openden B&B Friendship in een vliegtuig. In het kleine dorpje Hoogerheide staat het vliegtuig sinds 2017 te schitteren als een echte bed & breakfast.

Meer foto's onderaan

Het idee voor deze B&B is niet zomaar uit de lucht gevallen. Het stel had al een B&B met vijf kamers op de eerste verdieping van hun huis. “Het vliegtuig is er eigenlijk als luxe suite bijgekomen omdat in ons dorp, Woensdrecht, al meer dan honderd jaar de Fokkerfabriek is gevestigd”, vertelt Esther over het idee voor de B&B. Esther heeft contact gezocht met het gemeentebestuur om vergunningen voor de nieuwe B&B in het toestel aan te vragen. Er was namelijk genoeg ruimte in de tuin voor het toestel van 25 meter. “De gemeente was gelijk enthousiast, dus toen ik groen licht kreeg van de gemeente ben ik direct gaan zoeken op het internet.” Al snel is Esther terechtgekomen bij een handelaar in Limburg. Hij handelde in onder andere vliegtuigen, helikopters en straaljagers. “De handelsman had toevallig precies staan wat wij nodig hadden. Het moest natuurlijk wel een Fokkertoestel zijn vanwege de Fokkerfabriek.”

Van vliegtuig tot B&B

Het toestel dat nu in de tuin van Esther en Gerhard staat, is opgebouwd in 1961 in opdracht van Turkish Airlines. “Ze is besteld door de Turkse maatschappij, in Woensdrecht gebouwd, verkocht aan Turkije en heeft daar haar werkzame leven rondgevlogen.’’ Esther vertelt lachend dat ze ook weleens een grapje maken over de Turkse dagen van het toestel. “We zeggen altijd gekscherend dat het een echte Turkse bak is.” De handelaar heeft het toestel handmatig uit elkaar gehaald, vervoerd naar de B&B en vervolgens weer in elkaar gezet. “Dat was eigenlijk zo geregeld.” Het ondernemersduo kan zich niet goed herinneren hoeveel zij hebben uitgegeven aan het toestel. PS Aero, het handelaarsbedrijf, weet te vertellen dat een soortgelijk Fokkervliegtuig momenteel rond de 150.000 euro kost. Na het vervoeren van het vliegtuig zijn Esther en Gerhard nog ruim een jaar bezig geweest met het omtoveren van het toestel tot een B&B. “Je moet het natuurlijk in stukken doen, we hebben naast de kamers ook een wijnhandel, proeverij en een cursuscentrum, dus het moest zoveel mogelijk tussendoor gedaan worden.”

Het interieur van het vliegtuig is erg veranderd. Zo heeft het toestel een keukentje, een douche, een zithoek met thuisbioscoop en natuurlijk een bed. Maar dat is niet het enige. Het toestel heeft daarnaast een ingebouwde sauna. Van buitenaf is het toestel nog volledig intact, het wordt schoongemaakt door de plaatselijke glazenwasser. “Hij heeft een grote uitschuifbare tuinslang met een spons. Daardoor kan hij gemakkelijk op de rug en de vleugels van het toestel komen.” De B&B wordt schoongemaakt door de eigenaresse. “Gasten komen vaak maar voor een enkele overnachting. Dit geeft mij de tijd om het goed schoon te maken voor de volgende gasten, die komen vaak rond drie uur.”

Thematische ervaring

Om het thema van Fokker aan te houden probeert het stel zoveel mogelijk thematisch te werken. “Er is een pilotenpak in de cockpit om aan te trekken en we hebben echt ouderwets Fokkerservies. De vliegtickets van vroeger kwamen in een boekje die je kreeg van het reisbureau. Tegenwoordig is alles online.” Daar heeft het ondernemersduo iets op bedacht. “Het ticket, die men krijgt bij het boeken, wordt in de stijl van vroeger naar de gasten gemaild. Een cadeauticket voor B&B Friendship dat speciaal is ontworpen voor deze gelegenheid in oude stijl, wordt met de post opgestuurd.” Ook de gasten van de B&B hebben vaak wat met het thema. “We hebben onder andere stewardessen, oud-fokker medewerkers en gepensioneerde piloten mogen ontvangen.”

Zelf zoekt het stel ook af en toe de rust op. “Wij bezoeken weleens een B&B van collega’s. Dan zoek ik eigenlijk ook altijd wel een bijzondere accomodatie op.” Esther en Gerhard hebben op die manier eens overnacht in een watermolen en een oude kerk. “Ik vind het leuk om andere collega’s op te zoeken en te zien hoe hun verblijf is.” In 2018 was het stel en hun B&B Friendship te zien in het tv-programma Bed and Breakfast, waarin zij er met de eerste prijs vandoor gingen.

Of het stel nog dromen heeft voor een andere B&B? “Nee, we hebben geen dromen voor nog een Bed & Breakfast, het is erg druk met alle kamers, de handel, de proeverijen en het cursuscentrum. Het is voor ons wel goed zo. Ik doe het met veel plezier, maar hard werken is het wel.”

Prijzen voor een overnachting

 

Dag van de week

Prijs per nacht* 

maandag - donderdag  € 245,-
vrijdag  € 275,-
zaterdag  € 325,-

*Alle prijzen zijn inclusief koffie, thee en ontbijt.
 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws