Bed & Breakfast Internationaal: Groot-Brittannië

Auteur: Redactie
Internationaal 18 november 2005
Bed & Breakfast Internationaal: Groot-Brittannië

De Britten zelf noemen het 'the best way to travel in Britain'. En laten we eerlijk zijn: ze hebben er alle ingrediënten voor in huis: steden van wereldformaat, onaangetaste natuurgebieden, voor het publiek toegankelijke, immense landgoederen en vooral… karakteristieke huizen.

Een goed bed en een stevig ontbijt in je eigen huis: in Groot-Brittannië doen vele duizenden farmhouses, Victorian houses, manors en mansions dienst als bed & breakfast. Sterker nog, het land wordt beschouwd als de bakermat van dit fenomeen. Er zijn grote verschillen, in luxe, en in prijs bijvoorbeeld. Maar, ongeacht de pittoreske ligging of de mogelijkheid tot het volgen van velerlei gezondheidsbevorderende therapieën, zodra ze zich als bed & breakfast profileren hebben ze één ding gemeen: de strijd om de gast. In Groot-Brittannië heeft iedere zichzelf respecterende bed & breakfast daarom een eigen website vol prachtige foto’s en historische wetenswaardigheden. En door heel slim aansluiting te zoeken bij een van de vele overkoepelende organisaties die het land rijk is, zorgt de houder ervoor dat zijn of haar website ook daadwerkelijk te vinden is.

Kwaliteit uitgedrukt in diamanten

Een ander opvallend aspect aan de Britse bed & breakfast sector is het speciale, eigen classificatie systeem. Kwaliteit wordt hier uitgedrukt in diamanten, die worden toegekend door de Britse evenknie van onze ANWB, de Automobile Association (AA), of door een van de door de AA erkende partnerorganisaties. Om de zo vurig gewenste diamanten te verkrijgen, komt een door de AA zelf aangestelde, geheime inspecteur op bezoek. Anders dan bij het sterrensysteem voor hotels, waarbij men vooral wordt afgerekend op de aanwezigheid en het niveau van de faciliteiten, wordt er bij het diamantensysteem vooral gelet op de kwaliteit van de dienstverlening en de manier waarop er met de gast wordt omgegaan. Uitzonderlijke kwaliteit wordt daarnaast nog eens extra beloond door middel van het toekennen van een extra, rode diamant.

Van een tot vijf

Vanzelfsprekend is de toekenning van het aantal diamanten afhankelijk van de faciliteiten die er worden geboden. Er is een minimum standaard waaraan volgens de AA moet worden voldaan. Zo moet de ontvangst vriendelijk en professioneel zijn. Datzelfde geldt voor het vertrek. De kamers moeten comfortabel zijn, en de inrichting ervan moet voldoen aan de eisen van deze tijd. Handdoeken en bedlinnen moeten voor aankomst van iedere nieuwe gast zijn vervangen, er moet genoeg kastruimte zijn, de verwarming moet het doen, er moet goede verlichting zijn en – last but not least – voldoende warm water. Tot slot moet de gast iedere dag kunnen beginnen met een uitgebreid ontbijt.

Ontbijt als een keizer…

Nog even terugkomend op dat ontbijt. In Groot-Brittannië neemt men geen genoegen met een potje thee of koffie en een gekookt eitje. Stuk voor stuk gaan de bed & breakfast eigenaren prat op hun speciale, full English breakfast. Maar waaruit bestaat zo’n typisch Engels ontbijt nou eigenlijk? Allereerst natuurlijk de gebakken eieren met spek. Roereieren mag ook. Daarnaast is er een aanbod van onder meer worstjes, gebakken tomaten en champignons, witte bonen in tomatensaus en gebakken aardappels – veelal klaargemaakt met boter en slagroom. Toast, boter en jam mogen natuurlijk niet ontbreken, evenmin als een glas versgeperste jus d’orange en grote hoeveelheden koffie en thee. Wie zei dat de aloude uitdrukking “ontbijt als een keizer, lunch als een koning en houd je avondmaal als een bedelaar” niet meer van deze tijd was?

BBN15

Overig nieuws