Bed & Breakfast rewind: "Het is spannend om te zien, je weet niet hoe je op televisie overkomt"

Auteur: Silke Onink
Interview Ondernemen 14 juli 2023
Bed & Breakfast rewind: "Het is spannend om te zien, je weet niet hoe je op televisie overkomt"

In deze zomerreeks blikken wij terug op een seizoen van het bekende programma Bed and Breakfast. Wekelijks interviewen wij een ondernemend B&B duo dat mee heeft gewerkt aan het programma. Deze week is dit seizoen drie, de B&B van Davy en Petra Knijnenburg genaamd De Vreemde Vogel.

Petra, eigenaresse van De Vreemde Vogel in Vlaardingen, groeide op in een stadshotel in de binnenstad van Delft. Haar man Davy is opgegroeid op een boerderij in Delft. Het stel kent elkaar van de middelbare school. “Ik merkte dat ik de behoefte had om ergens een hotelletje of een bed and breakfast op te starten. Met de toekomst in mijn achterhoofd wilde ik veel ruimte, stel je wil ooit kinderen. Ik was op zoek naar huisje, boompje, beestje buiten de stad.”

Op dat moment besloten Davy en Petra op zoek te gaan naar een locatie. “We hebben uiteindelijk via via deze locatie gevonden. Wij hebben vervolgens ons plan opgezet en in 2013 onze B&B geopend.” De Vreemde Vogel viel toentertijd al op met behulp van een vliegtuig en vogelhuisjes als accommodatie. “Wij kregen destijds het idee dat origineel overnachten in opkomst was. Mijn man Davy is industrieel ontwerper en ik heb zelf een interieuropleiding gevolgd, dus wij vonden het zelf ook heel leuk om in gekke huisjes te slapen. Wij wilden ook iets aparts en hadden de ruimte om iets creatiefs neer te zetten. Het is als het ware een uit de hand gelopen hobby.”

Vrolijk in het oog springen

Petra gaat trots verder: “Ik vind het heel bijzonder en fijn om andere mensen, in dit geval gasten, blij te maken. Iedereen vindt het leuk en grappig, het wordt goed ontvangen.” Wie de website van De Vreemde Vogel bezoekt, waant zich in een wereld van natuur, kleur en vrolijkheid. Zo heeft het stel nu ook een escaperoom, tuincafé, jeu-de-boulesbaan en een mini festivalterrein. “Het concept heeft zeker veel gedaan voor de marketing. Alle tijdschriften, bladen en tv-programma’s vinden het leuk. Dat gaf ons veel media-aandacht die je bij de start echt wel nodig hebt. Mensen maken foto’s en delen deze op hun sociale media, dat werkt natuurlijk goed mee.”

Ook het programma Bed & Breakfast was geïnteresseerd in De Vreemde Vogel. Normaliter wordt er een oproep gedaan en kunnen B&B’ers zichzelf opgeven voor het programma, maar Petra en Davy werden benaderd. “De programmamakers vonden onze B&B een leuk concept. We zouden officieel in juni 2013 openen en de vraag was of wij in september mee wilden doen. We waren pas net geopend.”

Het ondernemende duo was nog erg druk met de start van hun B&B en besloten het aanbod af te slaan. “We moesten nog wat huisjes afronden en überhaupt een draai vinden.” Uiteindelijk heeft het stel een seizoen later deelgenomen aan het programma (2014). Davy en Petra twijfelden over de timing van de opnames. “Januari is qua temperatuur en klimaat natuurlijk de slechtste maand van het jaar, maar we wilden de kans niet laten schieten. Wie weet of het programma volgend jaar nog bestaat.”

De deelname aan Bed & Breakfast wordt door Petra gezien als een zeer leuke ervaring. De onderneemster was al bekend met het programma en keek zelf ook graag. “De B&B’ers leken altijd positief en enthousiast, er was geen onaardigheid te zien. Bed & Breakfast van Omroep MAX is een heel lief programma.”

Avondje Twitter en televisie

Deelnemers van het programma krijgen de aflevering niet te zien voordat de rest van Nederland de kans krijgt. Davy en Petra nodigden een groep vrienden uit en op vrijdag 21 maart 2014 stond de televisie van het stel aan op NPO1. Om 21:31 zou de aflevering namelijk worden uitgezonden door heel het land. “Het is spannend om te zien. Je weet niet hoe jij op televisie overkomt of welke delen van de opnames erin terugkomen.”

Tijdens de opnames van het programma wordt ieder ondernemend duo gevraagd om een activiteit te organiseren. Er wordt vanuit Omroep MAX hulp geboden bij het kiezen van deze activiteit. Petra en Davy organiseerden iets wat niet veel wordt gespot tijdens de uitzendingen. “Wij organiseerden een cocktailworkshop naar aanleiding van een oud baantje van mijn man. Hij wilde graag met gasten kleinschalige cocktails maken en proeven, dus dit hebben wij ook gedaan met de B&B’ers. Daarnaast hebben wij een pizzaoven, deze hebben we ook gebruikt tijdens de workshop. Het was eigenlijk meer een activiteit qua eten, maar wel gezellig.”

Speelse gasten

Davy en Petra trekken veel gezinnen met kinderen aan. “Wij hebben door de creativiteit en gekke huisjes bij ons, het grote terrein, dieren, speeltuinen en een kabelbaan veel te bieden dat kinderen trekt. Omdat wij jong zijn en de leeftijd hadden voor jonge kinderen vonden wij het leuk om ons hierop te richten.”

De Vreemde Vogel werd overladen met boekingen na de uitzending van het programma. “Het was echt gekkenhuis, maar wij hebben niet mails beantwoord tot midden in de nacht. Wij hebben lekker gewacht op de volgende dag en genoten van een avond met onze vrienden. Wij kregen heel veel mails en telefoontjes, dat was geweldig. Tijdens de uitzending hebben wij meegelezen met de reacties op Twitter, dat vond ik grappig om te zien. Jaren later horen we het nog: ‘Goh, jullie zijn toch van Bed & Breakfast?’ en ‘Jullie hebben toen toch gewonnen?’. Het winnen was voor ons niet belangrijk, de herinneringen zijn mooi, het was heel fijn dat wij mee mochten doen en iedereen gunt elkaar het beste. We hebben ook nog steeds contact met de andere B&B’ers, dat is leuk.”

Memorabele momenten

Petra aarzelt niet over het meest memorabele moment van de opnames. “Het zijn vaak die grappige, samenhorige momenten die je bij blijven. Bij de tweede B&B lagen we allemaal in een scheur; het oudere stel maakte elkaar een beetje belachelijk. Dan ging het over zijn kale hoofd of iets anders in die richting, iedereen moest lachen. Omdat we midden in een opname zaten moesten wij zo normaal mogelijk proberen te doen, maar iedereen had toch echt de slappe lach. Ze hebben een beetje geprobeerd te plakken en te knippen, maar toch zie je het terug in de aflevering.”

Ook benoemt Petra een moment dat is bijgebleven tijdens de opnames in het vliegtuig van hun eigen bed and breakfast. “We hebben een vliegsimulator in de cockpit, één van die dames die dat ging spelen was echt als een klein kind zo blij. Super enthousiast en vrolijk, zij ging helemaal uit haar dak. Normaal is dat iets wat een kind van dertien zou doen, maar deze vrouw van ongeveer vijftig ging ook helemaal uit haar stekkertje. De blijdschap en enthousiasme die van haar af kwam had dan ook effect op de rest.”

Anno 2023 wordt het programma niet meer vaak bekeken door de ondernemers van De Vreemde Vogel. “De eerste jaren zat je er echt klaar voor bij de tv en de laatste jaren wordt het een beetje meer van hetzelfde, daardoor wordt het steeds minder.” Toch weet Petra twee B&B’s te noemen die haar zijn bijgebleven na het zien van het programma. “Er was een B&B in Noord-Holland en die hadden een terrein met oude treinstellen en bussen. Dat was wel uniek in die tijd, dat is mij bijgebleven. En er was ook een B&B waar je kon slapen boven geiten. Dan lopen de geitjes onder je huisje door, dat vond ik ook wel iets grappigs buiten de normale B&B’s.”

Altijd een kijkje in de toekomst

De Vreemde Vogel is flink gegroeid sinds de uitzending in 2014. “Wat wij destijds op papier hebben gezet is niets in vergelijking met zoals het er nu uitziet. Als je mij had verteld dat ik nu met vijftig man personeel werk zou ik reageren met ‘Nou, jij bent gek’. Maar we zijn dus enorm gegroeid, ook qua huisjes. Je krijgt dan mailtjes van mensen die wat over hebben en denken dat jij er iets mee kan. We begonnen destijds met vier of vijf huisjes en hebben nu ook de horeca en alles ontwikkeld. We organiseren mini festivals, picknicks, pizza-avonden en nog veel meer. Ook hebben wij een escaperoom, mijn interesse in escaperooms is groot dus ik wilde er zelf een bouwen bij onze B&B.

We proberen ieder jaar wat anders te doen. Na de zomer gaan we met het hele team samen zitten en bedenken we nieuwe onderwerpen of evenementen voor het komende jaar. Er is binnen het terrein altijd wat te doen.”

Er zijn nu geen specifieke toekomstdromen. “Ik vind het superleuk om deze B&B te runnen. Enthousiaste, blije en energieke gasten zijn de mooiste momenten die je kan meemaken. We geven ook kleine dingen mee bij iedere incheck: een verrassing, een platenkoffer met verhalen over de B&B, een kleurboek en origamivogels. Gasten worden op deze manier verrast met kleine dingen, ik denk dat dit is wat mensen blij maakt. Er is een oneindige put van ideeën die we nog kunnen uitvoeren. Daardoor blijft het leven.”

Volgende week doen wij een interview met deelnemers uit 2015 en 2016. Ben jij een B&B’er die heeft deelgenomen aan Bed & Breakfast tussen 2016 en 2021? Wekelijks doen wij een interview met een deelnemer uit het volgende seizoen, dus schroom niet en mail naar redactie@uitgeverijps.nl.

De Vreemde Vogel

B&B’ers: Davy en Petra Knijnenburg
Kamers: 10 (verschillende capaciteit)
Gemiddelde prijs per nacht: 95 (2p) tot 180 (8p) euro (laagseizoen)

Beeldmateriaal aangeleverd door: De Vreemde Vogel
Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws