B&B Petra Fig Tree Villa: Waar toekomst en verleden hand in hand gaan

Auteur: Jorine de Bruin
Interview Jorine de Bruin 7 maart 2024
B&B Petra Fig Tree Villa: Waar toekomst en verleden hand in hand gaan Jolanda bij de entree van de Fig Tree Villa

B&B Petra Fig Tree Villa (vijgenboomvilla, red.) in het Jordaanse Wadi Musa ligt hemelsbreed minder dan een kilometer van Petra: een bekende, historische stad in Jordanië. “Met uitzicht op de bergen waar Petra in verscholen ligt”, vult gastvrouw Jolanda Koopman aan. “Jordanië is een prachtig land om naartoe te reizen en het is nog geen vijf uur vliegen.”

Gastvrouw Jolanda Koopman verrichtte jaren geleden vrijwilligerswerk in het noorden van Jordanië. Vervolgens reisde ze door naar het zuiden van dit fascinerende land en het was hier waar ze de liefde vond in de Jordaanse Fadi. “Om een lang verhaal kort te maken, hij wilde niet in Nederland leven en daarom ging ik erover nadenken om naar Jordanië te gaan. En wat ik wilde gaan doen wat werk betreft. Daar Wadi Musa gelegen is naast Petra, lag werken in het toerisme dan ook voor de hand en zo is B&B Petra Fig Tree Villa ontstaan.”


Het Klooster in Petra, Jordanië

Indrukwekkende geschiedenis

Jordanië ligt in het Midden-Oosten en is een prachtig en indrukwekkend land om naartoe te reizen, vindt gastvrouw Jolanda. “Niet te groot, gemakkelijk ook met een huurauto te bereizen. Het heeft ontzettend veel te bieden op verschillende gebieden. Prachtige natuur in het noorden van Jordanië waar ook kleine bossen zijn en hellingen begroeid met Pistaciobomen. Hoe meer je naar het zuiden komt hoe droger het wordt en in het zuiden heb je dan de Wadi Rum woestijn en uiteindelijk kom je bij de Rode Zee. Daar ligt de kustplaats Aqaba. Dus Jordanië is ook geschikt voor mensen die willen duiken of snorkelen en voor gezinnen die hun vakantie af willen sluiten met een paar dagen aan zee. Daarnaast heeft het veel historische sites zoals natuurlijk Petra, de historische stad waar de Nabateeërs handel dreven op de zijderoute zo’n tweeduizend jaar geleden.”

Het was uiteindelijk Fadi die het huidige pand van de B&B vond. “Hij keek rond in Wadi Musa naar mogelijke accommodaties en stuitte op deze prachtige plek. Het heeft een grote tuin aan de voor- en achterkant en aan drie zijden een terras.” Na het zien van de foto’s kan ik mij dan ook goed voorstellen dat het heerlijk genieten en vertoeven is voor gasten.

Jordan Trail

De B&B wordt bezocht door verschillende gasten. “Veel echtparen, in alle leeftijdscategorieën. Ook veel gezinnen met kinderen. Ik heb namelijk een familiekamer, de Petra kamer, die enorm geschikt is voor hen. Daar zit een terras aan vast aan de achterzijde van de B&B, waar je heel mooi uitkijkt over de Petra bergen en de achtertuin van de B&B. Ik heb soms ook vriendengroepjes die bijvoorbeeld van Dana naar Little Petra hiken in drie of vier dagen. Dit is een klein deel van de Jordan Trail (het lange afstandswandelpad in Jordanië). Daarna verblijven ze in de B&B om Petra te bezoeken.”


Jolanda van B&B Petra Fig Tree Villa Jordanië

“Wat de B&B onderscheidend maakt is dat ik Nederlandse ben en dat is heel leuk als er Nederlandse gasten komen. Daarnaast onderscheid ik mij van andere gastenverblijfeigenaren door al vanaf het  eerste contactmoment tot wanneer ze komen inchecken, van alles deel over Jordanië. Van reistips tot informatie over visa en activiteiten. En het kleinschalige speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. De B&B heeft drie kamers en dat maakt het heel gezellig. Er is een grote tuin en ik ben natuurlijk zelf ook aanwezig. Dat is heel anders dan wanner je in een hotel verblijft met weinig buitenruimte. Plus, ook niet onbelangrijk, er zijn maar weinig B&B’s in Wadi Musa.”

Unieke koelkastmagneten

Gastvrouw Jolanda verkoopt in haar B&B ook lokaal gemaakte souvenirs aan gasten. “Zoals zilveren sieraden gemaakt door de Nabataean ladies. Daar kunnen gasten ook een zilverworkshop volgen en eigen sieraden maken. Maar ook vind je bij mijn accommodatie unieke koelkastmagneten gemaakt door een gehandicapte man in Madaba, kettingen en oorbellen van Green Creations in Aqaba en geweven tassen van Lumeyo. Van alle markten thuis dus.”


Petra familiekamer in Fig Tree Villa

Het ontbijt bij B&B Petra Fig Tree Villa wordt geserveerd met lokaal brood en diverse lokale dips in kleine bakjes. Denk hierbij aan natuurlijk humus, moutabel (auberginesalade), zeid (olijfolie), za’atar (kruidenmengsel) en soms een eitje van de kippen. Daarnaast zwarte of kruidenthee, water en gastvrouw Jolanda zet op de ouderwetse manier koffie, met een filter op de thermoskan. Vaak van versgemalen koffiebonen.

Thee met baklava

Een gemiddelde dagindeling ziet er in de B&B als volgt uit: gastvrouw Jolanda geeft Pumpkin, de kat, eten en doet vervolgens mee met ochtendgymnastiek bij Nederland in Beweging op televisie. Dan is het tijd voor het ontbijt voor gasten, de ontbijtboel weer opruimen, kippen eten geven en vaak krijgt Jolanda voor de schoonmaak hulp van een poetsvrouw voor de gastenkamers, keuken en badkamer. “Ik ga dan aan het werk op de computer, boodschappen doen, indien nodig de tuin water geven (dat is een klus van drie uur en kan alleen op ‘waterdag’, als er druk op de waterleiding staat). In de middag komen gasten weer terug van hun uitstapje en serveer ik een kopje thee met baklava of een sesamkoekje. Dan is het tijd om de nieuwe gasten in te checken, kippen en kat eten geven en dan zelf koken.”

“Ik maak qua boekingssysteem gebruik van Bedenbreakfast.eu en daar ben ik zeer tevreden over. Het is een beperkt systeem, maar het werkt voor wat ik nodig heb: kalender, standaard e-mails die ik zelf heb geschreven en die ik zo nodig handmatig aanpas en verzend. Daarnaast maak ik gebruik van Mailblue waarin ik een Welkomstcyclus vastgelegd heb (serie van opeenvolgende mails, red.) die automatisch verstuurd worden vanaf twee weken voor de check in.”

Persoonlijke aandacht

Gasten genieten van de B&B omdat het zo huiselijk aanvoelt, aldus gastvrouw Jolanda. “En het is natuurlijk ook mijn huis. Gasten komen binnen in mijn huiskamer, zitten ’s avonds bij mij in de huiskamer en lopen door mijn keuken naar de gastenkamers.”


View tijdens de Back road hike naar Petra

Gastvrouw Jolanda omschrijft B&B Petra Fig Tree Villa met deze vijf woorden: gezellig, persoonlijk, lekker eten, natuur en reisinformatie. “Het voelt voor gasten fijn om hier te verblijven, alsof ze bij een vriend op bezoek zijn. Ik geef mijn gasten alle aandacht. Tevens is de voortuin heerlijk groen met veel vogels,  staan er fruitbomen, zoals vijgen-, kweepeer- en abrikozen, waar ik dan weer jam van maak en help ik mijn gasten bij het plannen van hun reis om het tot een onvergetelijke Jordaniëreis te maken.” 

-> Auteur Jorine de Bruin helpt met haar bedrijf Hoteljournalist gastenverblijfeigenaren succesvol ondernemen (B&B, hotel, vakantiehuis, camping). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast, vind je op haar website.


Klein ontbijt bij B&B Petra Fig Tree Villa

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws