Reallife: De verbouwing van B&B de Pinguïn is in zicht (deel 1)

Auteur: Juan Kort
reallife 7 september 2023
Reallife: De verbouwing van B&B de Pinguïn is in zicht (deel 1) Het gezin

In de rubriek 'Reallife' op deze website volgen we elke twee weken de voortgang van beginnende B&B-ondernemers. In deze eerste reeks staan Doreen Kok (55), haar echtgenoot Mathieu (63) en zoon Dennis (28) in de schijnwerpers, terwijl zij de sprong wagen naar het runnen van een bed and breakfast in Bergentheim. De familie heeft ambitieuze plannen gesmeed en staat op het punt om te beginnen met de verbouwing.

Dagboek Doreen - 5 september 2023

Alle delen van Reallife vind je via deze link.

Het is bijna een jaar geleden dat we onze intrek namen in het prachtige Bergentheim, een beslissing die we vol overtuiging hebben genomen. Samen met mijn man Mathieu en onze zoon Dennis hebben we de stap gezet naar het oosten van het land te verhuizen, met het plan om daar onze eerste B&B te openen. Dennis wilde aanvankelijk in Amersfoort blijven, de stad waar wij hiervoor woonden. Later draaide hij bij en nu is ook hij heel enthousiast. Vanwege zijn autisme is het een fijn idee dat hij bij ons blijft wonen.

Tijdens de coronapandemie brak een nieuwe fase in ons leven aan; we besloten om de drukte achter ons te laten en een nieuw avontuur te beginnen. Het leek Mathieu, die als manager bij een vervoersbedrijf één dag per week met pensioen ging, de juiste tijd om de stap te maken. Ik werk 32 uur per week als keyaccountmanager en coach bij een callcenter en ik blijf dat voorlopig doen. Als de accommodatie goed begint te lopen, bestaat de mogelijkheid om minder te gaan werken. Buiten de stad gaan wonen met meer ruimte en daar een B&B te (ver)bouwen, was een langgekoesterde wens die we nu hebben waargemaakt. Hoewel ons hart uitging naar het buitenland, bijvoorbeeld Kroatië, bleek dat helaas niet haalbaar vanwege financiële en familie gerelateerde aspecten. Maar Bergentheim voelt als de juiste plek; wonen langs het kanaal betekent genieten van een oase van rust. De voorbijvarende boten en de paarden in de buurt dragen bij aan de sereniteit van de plek. Ons perceel van ongeveer 2000 vierkante meter, geeft ons genoeg ruimte om te genieten van de buitenlucht.

Zoektocht

In onze zoektocht waren we aanvankelijk op zoek naar een huis waarin mijn zoon een eigen verdieping of zelfs een zorgwoning op hetzelfde terrein kon hebben, met daarbij een bijgebouw dat we konden omtoveren tot een B&B. Maar, zoals dat gaat, bleek dit nog niet zo eenvoudig te vinden. Uiteindelijk stuitten we op een kleiner huis dan we in gedachten hadden, in Bergentheim, met een bijgebouw en een ruim stuk land waar we de zorgwoning kunnen realiseren. Omdat het werk van Mathieu en mij, respectievelijk in Baarn en in Amersfoort, vanuit het dorp goed bereikbaar is, besloten we de woning te kopen. Het bijgebouw fungeert momenteel als schuur maar deze wordt omgebouwd tot bed & breakfast. Het financiële plaatje voor de zorgwoning is nog niet helemaal rond, maar de plannen zijn er. Daarvoor moeten we ook vergunningen aanvragen.

De verbouwing staat gepland voor eind september. We starten met het opknappen van de B&B, en later pakken we ons huis aan. Het woonhuis is voorzien van een rieten dak dat, vanwege de aanzienlijke leeftijd, aan vervanging toe is. Het pand is gelukkig wel bewoonbaar. Het huis dateert uit 1950, maar het lijkt erop dat het een oudere oorsprong heeft; van origine diende het huis als onderkomen voor veenarbeiders, die werkzaam waren in het gebied achter de woning.

Verbouwing

Het budget voor de verbouwing van de schuur tot bed & breakfast bedraagt ruim een ton. Het gebouw heeft een oppervlakte van 140 vierkante meter, wat groter is dan ons eigen woonhuis, en staat volledig op zichzelf. Vanwege de vergunningsbepalingen van de gemeente mogen we helaas maar 100 vierkante meter ervan gebruiken voor de B&B. We hebben plannen om er twee kamers in te richten voor gasten, terwijl een ander deel als kantoor voor onszelf gaat dienen. Op de langere termijn hopen we wel toestemming te krijgen om een derde verhuurkamer in te richten. De gasten zullen een woonkamer en keuken delen. We delen de ruimtes zo in dat elke kamer een comfortabele grootte van 30 vierkante meter heeft, voorzien van een eigen terras en badkamer met toilet. Het is de bedoeling om onze gasten een gezellige en ontspannen ervaring te bieden, in een prachtige omgeving. Het interieur krijgt een combinatie van retro en modern design, helemaal in lijn met onze eigen smaak.

We willen voornamelijk liefhebbers van wandelen aanspreken, aangezien het nabijgelegen Pieterpad een populaire trekpleister is. We richten ons op mensen die een moment willen ontsnappen aan het alledaagse hectische leven. Fietsers en wandelaars die langskomen, bieden we in de toekomst een rustpunt waar ze zichzelf kunnen trakteren op onze lekkernijen. Dit wordt selfservice, dat gemakkelijk gerealiseerd kan worden door een betalingssysteem met QR-code. Met het evenementencentrum in Hardenberg in de buurt verwachten we ook zakelijke bezoekers aan te trekken. We gaan ontbijt serveren en af en toe een barbecue organiseren. De gezamenlijke woonkamer voor de gasten is, naast de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, ook een plek om te ontbijten. We denken aan een overnachtingsprijs van ongeveer 100 euro per kamer per nacht, maar we laten dit nog beoordelen door een specialist.

De Pinguïn

Een grappig detail is de naam ‘de Pinguïn’. Ik ben erg geïnteresseerd in de manier waarop ze in groepen leven en mensen die mij goed kennen, weten dat ik al geruime tijd pinguïnitems verzamel. De naam past perfect bij mijn liefde voor deze bijzondere dieren en zal ook zeker terug te vinden zijn in de kamers, wat een persoonlijke ‘touch’ aan het verblijf geeft. De beeldjes, knuffels en schilderijen zijn ooit door Mathieu verbannen naar de wc, maar komen terug! De toekomst ziet er veelbelovend uit en ik kan niet wachten om ons nieuwe hoofdstuk in Bergentheim te beginnen.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws